Tom Helsen

Ook voor Tom Helsen was de Rock Rally een belangrijke gebeurtenis.
In 1996, amper 19 jaar oud, besloot hij mee te doen en meteen eindigde hij op een verdiende tweede plaats, na Novastar.
Het effect van deze overwinning was gigantisch.

Tom Helsen:
“Ik ben ongeveer twee jaar voor de Rock Rally van '96 begonnen met gitaar spelen en het maken van nummers. Ik had op de middelbare school tijdens zo’n freepodium achtig ding één of twee keer gespeeld en ooit nog eens ergens in een café. In het totaal had ik dus een stuk of drie keer op een podium gestaan.”

In de uiteindelijke finale worden alleen de eerste drie beloond met respectievelijk 350. 000,- 250. 000,- en 150. 000 frank.
Tom Helsen eindigde tweede en kreeg dus 250 000 BEF. Daarmee kocht hij een versterker en richte hij een bvba op om in orde te zijn met zijn papierwerk. Dit was nodig omdat muzikanten in België geen statuut hebben.

Zelf omschrijft Helsen de gevolgen als volgt:
“Belangrijk is dat tijdens zo'n finale al de belangrijke platenfirma’s, managers, bookers enz aanwezig zijn. Verder is er ook veel rond de Rock Rally te doen in de media en zowat alle grote kranten schrijven erover. Van de éné dag op de andere kennen zeer veel mensen je naam.
Toch zijn er niet zoveel groepen die uiteindelijk bij een grote firma terechtkomen, maar de interesse wordt die avond wel gewekt.”

En dit is een heel belangrijk moment.
Het eerste jaar na de Rock Rally ging Helsen, nog terend op het succes van de Rally, vollop touren in heel België. Op dat moment waren er echter nog geen platenfirma’s geïnteresseerd in hem. Anderhalf jaar later ging Tom op zoek naar een boekingskantoor/manager, want zijn optredens liepen ten einde. Ondertussen had hij wel een groep bijeen gesprokkeld (op de Rock Rally speelde hij solo) waarmee hij een plaat wou opnemen. Zo kwam hij in contact met een managementbureau genaamd Musicline en zij hadden hun eigen platenlabel (b-track). Samen met hen nam Tom Helsen zijn eerste plaat op.

Tom Helsen: “Zij wisten wie ik was omwille van die Rock Rally en daardoor kwam het ook dat zij uiteindelijk geïnteresseerd waren."

Die eerste plaat verscheen in '98 en er werden ongeveer 2500 stuks van verkocht, waarvan ongeveer 400 in Nederland. Dit is niet echt veel maar wel een goede basis voor een volgende plaat. Eén nummertje (all you broken homers) werd een bescheiden hitje op Studio Brussel maar daar bleef het toen bij.

Met zijn tweede album ging het al heel wat beter. "Tom’s doing great" zal net de 5000 stuks niet halen.

Tom Helsen doet het dus zeer goed voor het moment. "Tom’s doing grea"t, zijn tweede plaat deed het zo goed, dat hij er momenteel van kan leven. Als komt dit natuulijk ook omwille van het feit dat hij de laatste maanden terug solo speelt. Het is allemaal nog zeer kleinschalig, maar het lukt. De laatste maanden heeft Tom Helsen erg veel gespeeld. En, wat ook erg belangrijk is voor belgische artisten, hij begint stilletjes aan echt een vast publiek te krijgen.

Tom Helsen in het buitenland?
In nederland had Tom eind 2001 al een 700 tal platen verkocht. Dit is nog niet echt veel, maar daardoor heeft hij daar wel enkele belangrijke contacten kunnen leggen, waardoor hij nu ook in Nederland een aantal belangrijke mensen achter zich heeft staan. Zij zullen hem steunen bij zijn volgende plaat.