Novastar

Joost Zwegers, drijvende kracht achter Novastar werd de nacht van zijn grote overwinning op de Rock Rally 25 jaar. Een mooier verjaardagscadeau (de eerste plaats in Humo’s Rock Rally, een schitterende toekomst in de muziek én vierhonderdduizend ruggen) is nauwelijks denkbaar.
Zelf dacht hij dat An Pierle de winnares van deze Rally zou zijn. Hij deed vooral mee om te zien hoe het publiek op zijn nummers zou reageren. Joost koos er voor om in de finale géén cover te spelen, maar het vers geschreven nummer Ten Eleven.

Zwegers zat in 1992 ook al in de finale van de Rally, maar toen met de groep The Sideburns.

Onmiddellijk na de Rally maakte Zwegers al duidelijk dat hij geen al te hoge pet op had van de muziekindustrie.

Zwegers:
“Ik wil een fantastische plaat maken, maar ik ga er mijn tijd voor nemen. Ik heb al een plannetje in mijn achterhoofd. Het heeft geen zin snelsnel een contract bij een Belgische platenfirma te tekenen, vervolgens mijn ziel in een plaat te stoppen die misschien wel veel gedraaid wordt maar die niemand koopt. Daarvoor is mijn bezieling te groot.”

En dat meende hij ook. Na de Rock Rally finale kreeg hij allerlei aanbiedingen, maar Joost wou het echt wel op zijn manier doen. Met het prijzengeld zette hij in Antwerpen, samen met twee andere mensen een studio op. In ’97 maakten groepen als Zita Swoon, Nemo en Soul Sucker daar gebruik van. Zwegers: “Met de beperkte budgetten die de doorsnee Belgische groep krijgt kan je altijd maar relatief korte tijd in de studio zitten: ik heb daar geen last van. Ik zit nu halverwege mijn plaat. Nu de studio zo goed draait, kan het uiteraard nog een tijdje duren voor ze helemaal af is.”

"Ik ben een klootzak"
Zwegers weet wat hij wil: “ik ben...een klootzak, om mee te werken. Een echte tiran. Tegen mijn medemuzikanten zeg ik: ‘Kijk je mag meedoen,maar je moét doen wat ik zeg.’ Novastar is mijn project. Ik bepaal wat er gebeurt en hoe.”
Onmiddellijk na deze finale kondigde Joost al aan dat hij het geld zou gebruiken om een plaat op te nemen, maar dat hij daarvoor zijn tijd zou nemen. En dat deed hij.

Het was tot 2000 wachten voor hij zijn titelloze debuut de wereld in gooide. Maar dat wachten was deze CD meer dan waard.

Debuut cd
Op 25 februari 2000 stelde Zwegers, gesteund door een driedelige begeleidingsband (met O.a Lars Van Bambost, ex-Noordkaap) zijn CD voor in de Club van de Ancienne Belgique. De pers was aanwezig en sprak lovende woorden.

Eind 2000 gingen er 50.000 stuks van de Novastar-CD over de toonbank, goed voor de zevende (!) plaats in de eindlijst van de Ultratop-hitparade. 2000 was het jaar van Novastar. Een hectisch jaar, maar met een platina CD als uitsmijtertje.

Na de release volgden vele tvprogramma’s, concerten, enzo. Joost ging ondertussen op zoek naar een definitieve bezetting voor Novastar en pas eind 2000 vond hij dé drummer die hij zocht. Pas na de komst van Karel de Backer was Novastar voor Joost een groep.

Het buitenland:
Novastar ging onder andere mee op tournee met de Belgische groep K’s Choice
Van begin november tot half december 2000 mocht Novastar het voorprogramma verzorgen in Frankrijk, Duitsland en Nederland. Voor Novastar, de eerste serieuze confrontatie met het buitenland. Vooral in Frankrijk werd de groep goed onthaalt.
Zwegers: “ Vanaf het eerste concert hadden we fans die heel de tour hebben gevolgd, tot in het zuiden. Ik kon soms gewoon de tourbus niet in, na het concert.”

Zwegers over de Rally:
“ Mijn hele carrière, of hoe je het wil noemen, is vertrokken na de Rcok Rally. Veel onzekerheden die ik als muzikant had zijn van me afgevallen. We hadden na de finale heel veel kunnen spelen, maar we hebben er voor gekozen slechts een beperkt aantal concerten te doen. We zijn op de tien interessantste aanbiedingen ingegaan en die concerten zijn allemaal goed verlopen. We hebben veel gerepeteerd en vooral veel opgenomen."

Info:
Novastar op het web: www.novastar.be

 

Joost Zwegers doet momenteel een solo theatertour door heel België. Wil je erbij zijn? Check de data op de officiële Novastar website!

Opgepast want wegens ziekte zijn een aantal data aangepast!