Elisa Waut

De overwinning
In 1984 won de Brugse Elisa Waut de Rock Rally. De groep ontstond als experiment van Elsje en Hans Helewaut. Later kwam ook Chery Derycke erbij en in 1984 besluit het gezelschap dus deel te nemen aan de Rock Rally.

...présence houdt meer in dan een mooie navel. Dat had Elisa Waut goed begrepen, want die bracht ronduit klasse. Impressionante stem, de nerveuze charme van Elisa Zelf, een zondoorstoofde muzikale sfeer en de beste cover van de avond met Dave Berry’s “This strange effect”. Dat had Elisa Waut en dat mocht ze van ons in Brussel komen overdoen.”
Met de overwinning kreeg de groep ook een gloednieuwe bestelwagen, een cheque van 50.000 bef en een aantal contracten voor optredens.

Grote plannen ook na de overwinning:Chery Derycke “ We zouden zeer graag de studio in trekken, we zitten met een overvloed aan inspiratie: en dat moet eruit.”

Toch duurt het tot 1985 vooraleer de groep het mini album ‘Elisa Waut’ uitbrengt.
Het album bevat 6 nummers.

De eerste vier albums ontbreekt het aan groot succes, hoge verkoopscijfers en stevige hits. Zelf beschrijven ze deze albums als ‘getuigenissen van een groeiende groep die steeds beter word in hun ding’. Één grote uitzondering wel: Japan! Daar wordt de groep onthaald als ‘the next big thing’. Elsje kan er op groot enthousiasme rekenen.

Poëzie
In 1987 brengt Els het poëzie boek “Het arme huis van gisteren’ uit. Dit betekent onmiddellijk ook de doorbraak naar het grote publiek met de song ‘Sailor’s don’t cry”. Een song, geproduced voor de soundtrack van de gelijknamige film.
Na het vierde en beste album besluiten Els en Hans ermee te stoppen. Dit ondanks een platencontract voor nog een aantal CD’s. Ze gingen elk een andere weg op.


Vijf jaar later kwamen de kriebels echter terug. Resultaat was de CD ‘Angelus’ In 1998 volgde de CD ‘Mystica’ Op deze CD die een grote inspiratie door folkmuziek veraard, werken een groot aantal gastmuzikanten mee van over heel de wereld: Bapi Das, Dozzy Njava, Tanga Rema ....
Elisa Waut verklaard ook dat de groep niet langer bereid was om mee te draaien op de draaimolen van rock n’ roll promotie. “We willen enkel een CD uitbrengen voor mensen die geïnteresseerd zijn in wat wij doen. Nadat we bevrijd waren van ons contract met Ariola, besloten we enkel nog muziek te maken in onze woonkamer. Met Angelus kwamen we op dat idee terug, maar toch hebben we heel duidelijk gemaakt dat we het enkel wouden doen op onze voorwaarden.”, Aldus Els in een gesprek met De Morgen